Сана Марин
Сана Марин / БГНЕС
Специален финландски орган реши да остави без последствия жалбите за лошо поведение срещу премиерката Сана Марин, предаде Франс прес. 

Главният секретар по правосъдието - официален пост във Финландия, който е с компетенции да разглежда законността на действията на членове на правителството - обяви днес, че "не вижда никаква причина да подозира министър-председателката в незаконно поведение или пренебрегване на официалните ѝ задължения".

Десетки жалби бяха изпратени до главния секретар, след като през август в социалните мрежи се разпространи видеозапис, на който 36-годишната Сана Марин танцува и се забавлява с приятели и известни личности.

Кадрите обиколиха света и повдигнаха въпроси за поведението на управляващите в личния им живот, както и осъждане конкретно на поведението на жени на ръководни постове, отбелязва АФП. 

Финландската премиерка с нов гаф: Изтече скандална снимка от парти в резиденцията й

Критиките срещу най-младия правителствен ръководител в Европа включват съмнения в способностите ѝ да управлява Финландия "заради употребата на алкохол" и коментари за неподходящо поведение за министър-председател, който вреди "на репутацията и сигурността" на страната.

Главният секретар по правосъдието обаче прецени, че нито една от жалбите не доказва нарушение на "конкретни представителни функции". Според него, за да може жалбите да поставят начало на разследване на личния живот на Сана Марин, те трябва да установяват "юридическа връзка с действията й на поста министър-председател".

По думите му, "моралните и социални аспекти" от личния живот на член на финландското правителство са от компетенцията на парламента. 

Хилари Клинтън: Продължавай да танцуваш, Сана Марин

В опит да разсее част от съмненията, породени от видеото, Сана Марин дори се подложи на тест за наркотици, който излезе отрицателен. Няколко дни след това обаче полемиката се възобнови с появата на снимка на две жени с вдигнати горни дрехи на празнично събитие в правителствената резиденция, което принуди министър-председателката да се извини за случилото се.

Младата лидерка беше подложена на критики и през миналата година, когато стана ясно, че е посетила нощно заведение, преди да бъде уведомена, че е била контактно лице на човек, заразен с коронавирус.

Сана Марин е министър-председателка на Финландия от 2019 г. и ще се бори за втори мандат на изборите през април догодина.
 
БТА