Нов скандал се оформи след задочен сблъсък в социалните мрежи между лидера на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов и бившия шеф на кабинета „Петков“ Лена Бориславова. Той по всичко личи, че ще бъде решен в съда.

Вчера Слави Трифонов пусна в профила си във фейсбук песен, в която главно действащо лице е Бориславова.

„Скъпи шарлатани, не забравяйте, че в живота освен лъжи за „Капитан Андреево“ и за мафиоти, има и хумор. Нека се посмеем заедно“, написа в страницата си Трифонов и публикува видео към песента.



Това предизвика вълна от полюсни коментари и остра критика.

Не закъсня и ответният отговор.

От партия „Продължаваме Промяната“ заявиха категорично, че ще подкрепят всички правни мерки, които Лена Бориславова предприема „във връзка с клеветническата кампания срещу нея“.

„Към списъка от ответници в съда току-що се присъедини и група неосъществени сценаристи. Зад тях се крие проваленият политически шоумен, който се чувства най-голям мъж, когато удари жена, която го превъзхожда във всяко отношение“, посочиха още от ПП.



Журналистът Мария Касимова - Моасе коментира пред NOVANEWS нападките към бившия шеф на кабинета и съдебните действия, които ще предприемат от „Продължаваме промяната“ срещу сценаристите на Слави Трифонов заради видео за Лена Бориславова.

Тя определи проявата като антикултурна и грозна. „Това е едно никакво видео, това се е случило в компания, както бих го нарекла иронично край лагерния огън, когато хора с оскъдни възприятия и неконтролируеми емоции правят рими за някого и това им доставя физическо удоволствие да му се подиграват. Подигравките в нашата среда, когато са насочени към жена винаги са свързани или с нейно предполагаемо поведение, или обратното“, заяви Моасе определи нивото като „покъртително ниско", а действието като „тотална безпомощност“. Тя е на мнение, че това не е сатира.

Журналистът смята, че за да противостоим на такива прояви трябва да създаваме смислени неща.

Чисто юридически каква е формата на едно слово е без значение дали за него може да се носи отговорност или не. Европейската конвенция за правата на човека говори не само за слово, но и за свободно изразяване във всяка друга форма. Това каза от своя страна адвокат Александър Кашъмов в „Твоят ден“.

„Свободата на словото и защитата на доброто име и на личното пространство са две от най-сериозните, основни, човешки права. Балансът между тяхната защита е единствената гаранция, че обществото остава демократично, за да има и свободен дебат и да бъде защитена и личността“, поясни адвокатът.

"Няма пречка една песен да бъде и сатира и допустимо слово, но въпросът е дали е допустимо слово или навлиза в такава степен в личното пространство, че това не може да бъде допускано в правовия ред, поясни той. В демократично общество това се преценява от съда. Голяма част от тези дела се бавят, защото системата е претоварена с всякакъв вид дела, каза Кашъмов. Необходими са промени в законодателството", завърши той.

Михал Камбарев от "Продължаваме промяната" също сподели поста за Бориславова и написа: "Гатанка! Кое е това нещо, което е: 2 метра високо, а по-ниско от Лена. За ценности говори, а не притежава такива. На мъж прилича, а не е. Що е то?"

Андрей Гюров от ПП също изрази своята подкрепа за Бориславова. 

"За пореден път ставаме свидетели на грозна провокация от хора, които не успяха да се реализират и целят да откажат младите от политиката, потъпквайки една силна жена. Това демонстрира много по-дълбок проблем в нашето общество и разбиранията за мястото на жените в него. Лена Бориславова е борбена, интелигентна, можеща и всеотдайна. Тя избра да пожертва личното си време и кариерата си, за да се бори за една по-добра България. Тя е пример за жена, която не се страхува да застане на първа линия на политическата сцена и нито за миг не спря да отстоява позицията си! Всички ние от Продължаваме Промяната заставаме до Лена и се противопоставяме решително на кампанията, водена срещу нея. Преди всичко ние сме отбор, а не просто политическа партия и сме тук, за да се борим заедно", написа в социалните мрежи той. 

Настимир Ананиев от ПП заяви, че Лена Бориславова е била цел на много атаки и фалшиви новини през последната година.

"В България умните жени плашат - най-вече small-dick-energy-мъже, но и не само! Поредна грозна атака от гологлавия “шоумен” и придворните му сценаристи излезе днес! Когато всичко ти е малко, мозъка също - друго не очаквайте! Целта е да се откажат младите и можещите да се занимават с политика", посочи Ананиев в социалните мрежи. 

"Аз подкрепям Лена, трябва и Вие да я подкрепите! Млада, образована, кадърна жена, която вместо да прави кариера се включи в българския политически живот, за да могат повече българи да живеят нормално - статутквото и Булгар Булгар не може да приемат това! Срещу мен също тече клеветническа кампания с лъжи и фалшиви новини и напълно я разбирам! Разбирам, че системата като не може да те държи с компромат или папка се опитва да ти съсипе имиджа и доверието в теб! Не трябва да го позволяваме", завърши той.