Мохамед Хандо остава под домашен арест
Мохамед Хандо, обвинен за стрелбата в тунел в ж.к. “Люлин”, остава под домашен арест, реши Софийският районен съд.

Мъжът бе арестуван, след като бяха публикувани клипове, в които той се подава от джип и стреля във въздуха. Впоследствие беше установено, че той е използвал газов пистолет

Решението на съда не е окончателно. Мъжът може да обжалва пред градския съд. Прокуратурата също може да поиска връщането му в ареста.

Сириецът се яви в съда с костюма от празненството. Според обвинението той е произвел множество изстрели и затова трябва да остане в ареста. Това, че е чужд гражданин, също даде основание на прокуратурата да предполага, че задържаният може да се укрие, ако бъде освободен. Според защитата, обаче, няма очевидци, които категорично да посочат кой е натиснал спусъка в тунела към Люлин. Адвокат Емануил Йорданов допълни, че газовият пистолет, с който е стреляно, можело да даде възможност на човек да изрази радостта си.

С помощ от адвоката си Светла Йорданова, Хамдо успя да съобщи ЕГН-то си и постоянния си адрес - жилище в София, в което заживял пред 2 седмици, заради предстоящата сватба. В последните си думи пред съда мъжът заяви:  “Съжалявам, за това, което направих! Щастие! Аз доброволно направих всичко това.”

Съдът обаче счете, че е налице опасност да се скрие, заради обвързаността му със Сирия, а извършеното е създало риск за гражданите. В крайна сметка се взе предвид, че Хамдо има адрес в България, има брак и трудов договор. Също така се взе предвид и чистото му съдебно минало. Така съдът реши, че мярката домашен арест е най-подходяща, а тя ще бъде изтърпявана в брачното жилище. 
БТА, nova.bg