Представителни военни подразделения на Българската армия проведоха военни ритуали на 2 юни, с които се почетита паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 148 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 - 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица. Той ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на героите. До връх Околчица премиерът ще се изкачи пеша заедно с група от Българския туристически съюз и ученици, които участват в 76-ия Национален поход „По стъпките на Ботевата чета“. В честването на върха ще участват военнослужещи от състава на Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). 

Военнослужещи от състава на Българската армия ще участват и в тържествени проверки в Казанлък, Павел Баня, в с. Скравена, Дупница, Елин Пелин и Първомай. Военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка, Националната гвардейска част и висшите военни училища ще се включат в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя София, Пловдив, Варна, Бургас, Асеновград, Благоевград, Калофер, Свищов, Белене, Русе, Сливен, Горна Оряховица, Смолян, Шумен, Плевен и др.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни в 12 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

В родния град на Христо Ботев Калофер на 2 юни с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

От 11.00 до 12.30 ч. пред паметника на Васил Левски (бул. „Васил Левски“) ще се проведе ритуално четене „В Пантеона на свободата“. Ученици от столични училища четат поезията на Христо Ботев.

От 11.30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив, сочи справка на отдел Справочна в БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Йоана Димитрова/БТА, БГНЕС