Димитър Манолов Пламен Димитров
Димитър Манолов Пламен Димитров / БГНЕС
КНСБ и КТ "Подкрепа" се срещнаха с президента Радев, за да обсъдят здравните и социалните мерки срещу епидемията от коронавируса
Ние настояваме час по-скоро министър Ананиев да консултира с нас как ще бъдат изплащани допълнителните възнаграждения, които бяха обявени вчера от премиера. Това заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ, на срещата между синдикатите и президента Радев във връзка с пакета от социални и здравни мерки, които се взеха заради разпространението на коронавируса в България.

Издължаване към фирмите и разсрочване на плащания искат работодателите

"Не съм сигурен, че ще премине бързо както пикът от епидемията, така и опашката от здравни грижи за нашите съграждани и здравни работници", обясни още Димитров.

Личните предпазните средства трябва да бъде осигурни и в транспортния бранш – както и в градския транспорт, автогари. Те трябва да бъдат оборудвани и да се гарантират тези вещества, да ги наречем. Държавата трябва да предприема действия по ограничаването на цената. Не е нормално да отида в магазина и гел дезинфектант да струва 23 лева. Трябва да се гарантират пределно ясни цени, въпреки по-оскъпената суровина, както извънредния труд поради увеличеното търсене, заяви Димитров.

„Длъжен ли е работникът да уведоми работодателя си, ако е с положителна проба за коронавируса? Някои казват, че трябва. И може би ще го направя от морална гледна точка, не от законова, защото не е регламентирана“, запита Пламен Димитров.

„На всички търговски обекти трябва да бъде с лични предпазни средства. Аз посетих няколко предприятия и в Пловдив, и в Плевен, за да видя дали има отговорни ръководители, които да осигурят лично предпазни средства. Личните предпазни средства трябват за всички, защото и ако работещите спрат, тогава спира и държавата", заяви лидерът на КНСБ.