/ Прессекретариат на държавния глава
Здравето на бизнеса не може да чака, коментира президентът на срещата с представители на КРИБ, АИКБ и други работодателски организации
Президентът Румен Радев покани на среща представителите на работодателските организации, за да бъдат обсъдени мерки срещу икономическите загуби, които ще претърпи бизнесът заради коронавируса. В началото на разговора държавният глава настоя за спешни действия в подкрепа на бизнеса и призова работодателите да кажат къде и как държавата може да им подаде ръка.

„Здравето, благоденствието, здравето на бизнеса не може да чака. Много е важно да се приоритизира, защото ресурсите са ограничени. Предстои оценка какво означава доказано най-засегнати сектори и по какъв критерий това ще се оценява. Трябва бизнесът и държавата да си протегнат ръка, за да имаме ясни приоритети, и това да стане по най-добрия и бърз начин. Бързо да се стигне до начина как държавата да подкрепи бизнеса“, каза президентът Радев.

Кабинетът: Бизнесът да не съкращава работници, поемаме 60% от заплатата им (ВИДЕО)

В началото на срещата от КРИБ предложиха да бъдат осигурени разплащанията към фирмите и удължени сроковете на годишните декларации.

„За мен едно от най-важните неща, които трябва да се случат, ако има начин, да бъде осигурено разплащането на всички дължими плащания към строителните фирми и всички фирми в България. Това ще даде глътка въздух, особено с предстоящата тежка криза. Важна е България след коронавируса. Разбира се, би било добре да бъдат разсрочени плащания, годишни декларации, да влезем във връзка с банките да не бъдат прекалено строги при плащането на някои лихви, защото нещата ще се отразят по този начин“, каза Илиян Терзиев от името на КРИБ и Камарата на строителите в България.

Десислава Радева иска кредитна ваканция: Крути мерки само към хората не вършат работа

Според Васил Валев от АИКБ епидемията от коронавируса ще се отрази повече на икономиката.
 

Румен Радев среща бизнес работодатели
Прессекретариат на държавния глава



„Необходимо е да се предприемат несимволични мерки за подкрепа на доходите на хората, които са останали без работа. Затова критериите са ясни – на тези, които им е забранено да работят, трябва да бъдат компенсирани. Тези, които са с рязък спад на продажбите, трябва да бъдат подкрепени“, каза той.

​​​​​​​Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че много от техните членове вече търпят големи загуби. Според него от добрите решения е отварянето на транспортните европейски коридори.