/ БГНЕС
Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов и народният представител от патриотичната партия Йордан Апостолов ще вземат участие в най-мащабното българско събитие за нашата диаспора в Украйна - IX-я Събор на българите, съобщиха от НФСБ.

Народните представители от НФСБ са в град Мелитопол, Запорожка област по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Те ще проведат поредица от срещи като част от активната си работа за подкрепа на българските общности зад граница.

Симеонов: Само обединени - българите извоюват победи

Проявите са в рамките на два дни - на 11 и 12 септември. Това е Събор, който носи в своята история ценностите на народния дух, почитане на традициите и родовите корени.

Важната му цел е обединяването на българската диаспора, възраждането и развитието на майчиния език, приобщаването на младото поколение към културно-историческите ценности, подчертава в поканата си до Валери Симеонов и народните представители от НФСБ Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна.

В рамките на Събора ще се проведе XV-та Международна научно-практическа конференция „Българите в Северното Причерноморие“, в която ще вземат участие близо 60 учени от Украйна, България и Молдова. Ще се включат и творчески състави на наши сънародници от трите държави. Ще бъдат организирани изложби на открито, посветени на българската култура, бит и кухня.

На 11 септември ще бъде открит бюст-паметник на българския национален герой Хаджи Димитър.