/ БГНЕС
Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Отсечките са в 12 области - Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца. 

С готовите проекти АПИ ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи.

Поръчката е с обща прогнозна стойност 1 092 950 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. г.

Предвидено е проектирането на укрепителни дейности на девет участъка от пътищата Пампорово - Смолян - Стойките, Пловдив – Бойково, Тополовград – Харманли, Конуш - Черноочене – Комунига и Джурово – Панагюрище – Барутин. Третокласният път Пампорово - Стойките е най-кратката връзка от областния център Смолян до курорта „Пампорово“. В отсечките от път Пловдив – Бойково, предвидени за проектиране, след обилни дъждове са се активирали срутищни процеси и често върху пътното платно пада голямо количество скална маса. На второкласно трасе при разклона за Даскалово и Лясково движението се осъществява само в една лента, поради пропадане на 200-метров участък от платното. 

Необходимо е и укрепването на участъци от третокласния път Твърдица – Елена на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят преминава през Твърдишки проход и е основна връзка на общините Елена и Твърдица. 

Предвидена е възможност и за проектиране на трайно укрепване на пътното платно на осем участъка в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. В понеделник свлачище затвори за няколко часа пътя Благоевград – местността Бодрост

Участъците, които се нуждаят от укрепване, са в района на Якоруда, където преминава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Движението в двете отсечки от третокласния път Вулкан – Пенкьовци, предвидени за проектиране и укрепване, се осъществява само в едната лента поради пропадане на платното и нарушено отводняване на пътя. 

Включено е и изготвянето на технически проект за трайното укрепване на четири участъка в областите София и Враца. Отсечките са на пътя Бистрица - Железница - Алино и пътя ЗвериноЕлисейна през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна преминава интензивен трафик и отсечката се използва за обходен маршрут при спиране на движението по пътя Мездра - Ботевград. Участъкът, който се нуждае от укрепване, е в района на Елисейна. При обилни валежи в отсечката се свличат скални маси върху платното.

Третокласният път Бистрица - Железница – Алино е основна връзка на населените места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „Ярема“ със столицата. 

В началото на февруари Министерският съвет реши да отпусне малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища. За зимното поддържане на пътищата са отделени почти 158 млн. лева.