Ще гледат отново делото за фалшивите бандероли
Ще гледат отново делото за фалшивите бандероли / netinfo

Делото „Хермес и Хермес” ще бъде върнато за ново гледане в Шуменския окръжен съд, научи Дарик. Причина за това са процесуални нарушения, констатирани при първия съдебен процес. По информация на Дарик, като подсъдим ще бъде привлечен единствено собственикът на печатницата Красен Тенев.

Другите трима, които бяха посочени като негови съучастници, Юрий Боянов, Галин Георгиев и Асен Алипиев, ще бъдат призовани единствено като свидетели. Причината за това е, че към настоящия момент те вече са излежали присъдите, които им бяха наложени.

Наказания от общо 19 години затвор наложи Шуменският окръжен съд на 4-мата, обвинени в производство и разпространение на фалшиви бандероли в печатница “Хермес и Хермес”.

При първия съдебен процес собственикът на печатницата, Красен Тенев, бе осъден на 11 години затвор, при първоначален строг режим на изтърпяване. Той е обявен за национално издирване и присъдата срещу него бе произнесена задочно.

Юрий Боянов получи присъда от 3 години, Галин Георгиев - 2 години и 4 месеца, а Асен Алипиев - 2 години и 10 месеца лишаване от свобода. Присъдите покриваха времето, в което подсъдимите са били в ареста и тримата не лежаха в затвора.

При разбиването на печатницата, през 2004 година, спецполицаите откриха над 1 000 000 фалшиви бандерола. Близо толкова неистински ценни книжа бяха открити и в домовете и автомобилите на осъдените. Бандеролите са били изнасяни в Русия, Украйна, Азербайджан, Молдова и Дагестан.

Други новини от Шумен