Шофьорът, прегазил полицаи и младежи в Катуница, не се яви в съда, бил болен
Шофьорът, прегазил полицаи и младежи в Катуница, не се яви в съда, бил болен / снимка: DarikNews.bg, архив

Спас Христов, който прегази две момчета и трима полицаи при бунтовете в Катуница, не се яви днес в съда. Той трябваше да обжалва мярката си за неотклонение „задържане под стража”. Вчера вечерта обаче Христов е бил преместен от затвора в УМБАЛ „Свети Георги”, тъй като има странно заболяване - подуване на главата и задушаване, стана ясно в съда.

На Спас Христов са му повдигнати обвинения  за умишлено причиняване на средна телесна повреда на Венцислав Гeоргиев, Валентин Костов, Атанас Васев и Петър Георгиев. 

Инцидентът стана на 23 септември вечерта, когато при размирици в село Катуница бе убит 19-годишния Ангел. Тогава Христов мина през множеството пред палатите на фамилията на Кирил Рашков, за да избяга. Заедно с него е обвинен и Георги Йорданов, който е криминално проявен и осъждан. Той обаче се отказа да обжалва ареста. На предишното заседание на съда двамата разказаха, че на 23 септември случайно са били в Катуница - закарали са бащите си на мешере в къщата Кирил Рашков.

18-годишният Петър, който бе приятел на Ангел и Павел, пострада тежко от войната в Катуница и още няколко месеца ще се възстановява от тежката травма на тазобедрената става.

Пловдивският окръжен съд отложи делото и заради неявяване на единия от защитниците на Спас Христов - адвокат Анастасия Будакова. Тя също е постъпила в болница и не е ясно състоянието й. Другият адвокат по делото, който е неин баща, съобщи, че вчера тя е била под пълна упойка. В тридневен срок те трябва да представят пред съда документ за здравословното й състояние, с който да оправдаят отсъствието на Будакова от съда, в противен случай ще бъдат глобени, каза съдия Веселин Ганев.

Няколко дни след като адвокат Будакова се ангажира със защитата на Спас Христов, неизвестни на този етап извършители запалиха автомобила й.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналият бунт в Катуница взе втора жертва - 16-годишният Павел, който бе един от участниците в поход към махалата с именията на Цар Киро. На момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

Други новини от Пловдив