Шест дни остават на посочената от президента Румен Радев за следващ служебен министър-председател Горица Кожарева-Грънчарова да избере министри за служебен кабинет.

Желание да останат начело на ресорните министерства изразиха досегашните служебни министри на отбраната, транспорта, културата и правосъдието - Атанас Запрянов, Георги Гвоздейков, Найден Тодоров и Мария Павлова.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов призна, че все още не е провел разговори с посочената от президента Радев за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева относно евентуалното му оставане на поста в новия кабинет. Министърът подчерта, че е изпълнил своите задължения като служебен министър и че новият премиер трябва да подбере екип, който да отговаря на неговите приоритети. „Моята професионална експертиза се вписва в контекста на служебен, а не партиен кабинет,“ добави Запрянов.

Горица Кожарева продължава разговорите си за това кой ще влезе в служебния кабинет

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов първи оповести публично, че е говорил с Грънчарова, като съобщи, че върху нея се оказва „брутален политически натиск“. На въпрос дали смята, че ще запази поста си, вътрешният министър допусна, че едва ли ще продължи да работи в следващия кабинет.

Министърът на правосъдието Мария Павлова ще приеме да продължи да изпълнява досегашния си пост, ако новоизбраният служебен премиер Горица Кожарева-Грънчарова ѝ предложи на остане, съобщи самата Павлова. „Срещата ми с излъчената за премиер предстои. След като я изслушам, ще дам отговор. Винаги съм приемала предизвикателствата“, каза Мария Павлова и припомни, че не за пръв път участва в служебно правителство. Според нея честата смяна на изпълнителната власт влияе върху това, че едни и същи закони не могат да стигнат до зала вече трети пореден парламент.

А назначената за служебен премиер Грънчарова има срок до 19 август да представи проекта на служебно правителство. Следващият служебен кабинет трябва да положи клетва на 20 август, за да може изборите да се проведат на 20 октомври. По Конституция изборите трябва да се проведат в двумесечен срок от полагане на клетвата на служебния кабинет.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС