Анна Александрова
Анна Александрова / БГНЕС
Решението на кабинета да осигури 15 000 машини за следващите парламентарни избори предизвика различни коментари в кулоарите на парламента.

"Всички искаха да има машинно гласуване, с оглед на което, и премиерът се съобрази с това", каза председателят на правната комисия Анна Александрова.

БСП не е във възторг за машинното гласуване, ДПС предложи съдействие


По думите й тепърва предстои да се уточни начинът, по който ще бъде гласувано с машини, сертифицирането им, както и съхраняването им. Миналата година от ГЕРБ се ангажираха с изготвянето на консенсусни промени в Изборното законодателство.

Александрова посочи, че вече има сформирана работна група, в която участват по трима представители от всяка парламентарна група. Вчера е било първото заседание на групата, на което е бил постигнат консенсус по отношение на машинното гласуване.

Борисов: Включваме се в общия хор на подкрепящите машинния вот, трябват 15 000 устройства

Освен темата с машинния вот, работната група ще обсъжда и промени свързани с изчистването на избирателните списъци от така нар. мъртви души, възможността за публикуване на резултатите от социологическите агенции в изборния ден, електронното отчитане на протоколите и мерките срещу купуването на гласове.

Анна Александрова изрази впечатлението си, че хартиените бюлетини следва да останат, предвид нежеланието на една част от избирателите да гласуват с машини.
БТА