СГС пусна от ареста двама от задържаните за канал за износ на пари
СГС пусна от ареста двама от задържаните за канал за износ на пари / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд (СГС) пусна от ареста двама от петимата задържани за канал за износ на пари. За банковата служителка Милена Стоянова е определена мярка за неотклонение "подписка", тъй като трябва да се грижи за шестгодишния си син, а освен това е и в недобро здравословно състояние, каза след заседанието нейният адвокат.

Той допълни, че другият освободен от ареста - Веселин Пириндев, е с мярка за неотклонение "домашен арест", защото е дал обяснения пред съдия, с които частично се е изяснила истината по случая. Според адвоката на Стоянова, Пириндев е подготвял документите, с които чрез банката са изнасяни парите за Китай, Япония и Виетнам.

В сряда при специализирана операция освен Пириндев и Стоянова бяха задържани Антон Ангелов, Илиян Петров и Щерьо Щерев. Петимата бяха уличени от прокуратурата в това, че чрез фиктивни договори за търговия, като основание за банкови преводи, изпращали парите във фиктивни сметки в азиатски държави. Използвани са банковите възможности на "Демирбанк", чиято служителка е Милена Стоянова. Изнасяните пари са били от китайско незаконно карго.