/ БГНЕС
Сотир Цацаров препрати по компетентност до Съвета за електронни медии сигнал, адресиран до КПКОНПИ, за конфликт на интереси в действията на член на ръководното тяло на Българската национална телевизия.

В писмото се твърди, че член на Управителния съвет на БНТ за периода 2017 - 2020 г. е осъществявал ежеседмични пътувания в чужбина, като самолетните билети са били заплащани от частно дружество с интереси в БНТ. По неофициална информация става въпрос за журналист от БНТ, чието семейство е в чужбина. Фирмата, която се визира, пък е една от доминиращите през последните години при печеленето на проекти и поръчки в БНТ.

Антикорупционната комисия обаче не може да се заеме с въпросния сигнал за конфликт на интереси, тъй като по закон тя има право да се произнася само по адрес на генералния директор на БНТ като лице, заемащо висша публична длъжност, но не и за действията на останалите членове на Управителния съвет.

Потърсена за коментар от Dariknews, членът на СЕМ Бетина Жотева съобщи, че все още сигналът не е получен при тях. "Документът от КПКОНПИ още не е дошъл. Ще бъде обсъден, когато го получим. Но не е прецедент Комисията да изпраща по компетентност сигнал до СЕМ", заяви Жотева.

Тя припомни, че това е вторият подобен случай, след като първият препратен от Цацаров сигнал беше във връзка с роднинство в БНР.