/ iStock/Getty Images
Сдружението на заведенията в България и Сдружението "Българска асоциация на заведенията" обявиха стачна готовност, съобщиха от организациите.

"Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия! Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест, така и гражданско неподчинение по примера на колегите ни от Италия!", завяват от двете организации.

Единственото приемливо за сдруженията решение е отварянето на ресторантите и кафе-клубовете от 1 февруари при условията, които са били в сила преди тяхното затваряне, а на 1 март - да заработят и нощните клубове, като ограничението в работното време да отпадне.

От организациите посочват, че това е желанието на над 80 на сто от членовете им, гласували в анкета. Подобно допитване е било направено и през двете Фейсбук страници на сдруженията, като там резултатите са били аналогични, но този път в отговорите са се включили и служителите в заведенията, както и клиенти.

От организациите посочват, че представителите на останалите затворени сектори, като фитнес центрове и молове, са изявили подкрепа за активни стачни действия.

Източник: БТА