Митничарите на "Капитан Андреево" откриха и задържаха недекларирана валута с левова равностойност над 320 000 лв. само за ден при три отделни проверки на товарен автомобил и два автобуса. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. 

Първата проверка е била на трасе за изходящи товарни автомобили на 29 ноември. Тогава пристига празна товарна композиция с турска регистрация на път от Нидерландия за Турция. В зоната за митнически контрол водачът, турски гражданин, е заявил, че няма нищо за деклариране. В хода на извършената проверка инспекторите откриват в долап с хранителни продукти на шофьора тенджера, пълна с еврови банкноти в различни купюри от 5 до 50 евро. Установени са недекларирани общо 45 000 евро. Валутата е задържана и е образувано досъдебно производство.

Задържаха недекларирани 95 700 евро в района на „Дунав мост 2“ при Видин

Втората проверка на изходящо трасе от страната пристига на пункта автобус с пътници по маршрут от Румъния за Турция. Двамата водачи и всички пътници са обявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата проверка и лични прегледи около кръста на един от пътниците, турски гражданин, са открити пликове с банкноти в евро и щатски долари. Установената недекларирана валута е 20 000 евро и 20 000 щатски долара. В джобове на дрехите и в чанта на друг пътник в автобуса – също турски гражданин, са открити недекларирани 30 000 щатски долара и 8160 евро. Недекларираната валута е задържана и са образувани две досъдебни производства.

Третата проверка е на 30 ноември също в автобус с пътници, пътуващ по маршрут от България за Турция. В ръчната чанта на турски гражданин митническите служители откриват недекларирани 46 400 евро. Пътникът е представил данни за произхода на валутата, но тя не е декларирана по съответния ред и също е задържана, а срещу него е съставен акт за административно нарушение.

Според статистиката на митницата, през цялата 2022 г. общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства през "Капитан Андреево" е около 27 млн. лева. От началото на годината, откритата и задържана валута на пункта с Турция надхвърля 23 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Последният случай на открита голяма сума недекларирана валута е от края на септември, когато митническите служители на пункта "Капитан Андреево" откриха и задържаха недекларирана валута с левова равностойност 1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната.
Валентина Стоева, БТА