/ Агенция „Митници“
Митничари от "Капитан Андреево" откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 297 517 лева при три проверки на превозни средства, излизащи от страната, съобщиха от Агенция "Митници".

Нов рекорд: Откриха недекларирана валута за над 1,7 млн. лв. на „Капитан Андреево“

Най-голямото количество валута е открито при проверка на автомобил, който пристига на пункта на 27 септември. Превозното средство, управлявано от мъж с двойно гражданство - българско и турско, пътувал сам от България за Турция.

Агенция „Митници“

Колата е селектирана за митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се установява, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти.

Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с левова равностойност 1 022 331 лева На 26 септември на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания през България за Турция.

Откриха недекларирана валута за над 660 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Водачът - турски гражданин заявява, че не пренася акцизни стоки, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута. При извършената щателна митническа проверка след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите откриват 83 410 британски лири с левова равностойност 187 468 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата. Третият случай на открита недекларирана валута е при  друга проверка на автобус, който пристига на пункта на 22 септември, с водач - турски гражданин.

Агенция „Митници“

В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пътници. Всички те декларирали пред митническите служители, че пренасят единствено личен багаж. Превозното средство е селектирано за проверка.

В хода на контролните действия, под шофьорската седалка, е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, съдържащ 1016 банкноти в  купюри по 200, 100, 50, 10 и 5 евро.

Намерената недекларирана валута е 44 850 евро с левова равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на стюарда. На нарушителя - 34-годишен турски гражданин е съставен акт.