Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 2 039 645 лева при три отделни проверки на товарен автомобил и два автобуса на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите недекларирана валута е открита на 30 март, когато на пункта пристига влекач с хладилно полуремарке, с турска регистрация, пътуващ от Великобритания за Ирак.

Рекорд: Митничари откриха над 3 млн. лв. в колата на семейство с бебе

Камионът, управляван от турски гражданин, е селектиран за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина, разположена в хладилния агрегат са открити пакети с банкноти с британски и шотландски паунди с различен номинал.

Общото количество на откритата валута е 366 670 британски паунда и 294 040 шотландски паунда с левова равностойност 1 465 718 лева. На 26 март митничари селектират за щателна проверка автобус, пътуващ от Румъния през България за Турция.

Агенция „Митници“

При личен преглед на един от пътниците - турски гражданин, по тялото му са открити еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 100 000 евро с левова равностойност 195 583 лева.

Третият случай, при който е установена недекларирана валута е от 24 март. При щателна проверка на автобус, който пътува от Румъния за Турция в естествена кухина в ляво от стълбите митническите служители откриват недекларирани 175 440 евро и 19 600 щатски долара. Общата левова равностойност на откритите пари е 378 344 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата.