Митничари разкриха рекорден случай на недекларирана валута с левова равностойност 3 056 698 лева на "Капитан Андреево", обявиха на съвместен брифинг началникът на пункта Георги Господинов и Мария Кирилова, заместник районен прокурор на Районна прокуратура Хасково.

Агенция

На 23 март е извършена проверка на автомобил с румънска регистрация, водачът му бил турски гражданин, който пътувал със съпругата и 18-месечното им бебе от Румъния през България за Турция.

Пред митническите органи те заявили, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, валута или благородни метали и изделия от тях. Под предните седалки и между предната и задната седалки са открити осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева.

Иззеха недекларирана валута за над 2 млн. лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренася в автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция“, заяви зам.-прокурор Кирилова.

По случая е започнато разследване от митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура-Хасково-Териториално отделение- Свиленград.

Агенция

41-годишният водач -М.Г. е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери.

„От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, заяви Господинов.
Николай Грудев, БТА