/ Агенция „Митници“
Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 2 181 015 лева при проверки на три превозни средства, съобщиха от Агенция "Митници".

При един от случаите на 2 март, на "Капитан Андреево" Е пристигна автобус, пътуващ от Украйна за Турция. При извършената митническа проверка в една от стълбите за вход в превозното средство е открит полиетиленов плик с пачки недекларирани долари с различен номинал.

Иззеха недекларирана валута за над милион на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Общото количество на откритата валута е 125 000 щатски долара с левова равностойност 230 531 лева. На 3 март на пункта пристига пътнически микробус, управляван от молдовски гражданин, в който още един молдовски гражданин и една жена- украинска гражданка от Турция през България за Молдова.

Агенция „Митници“

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини в кабината на водача и в специално пригоден тайник в задната стена на микробуса са открити пакети, увити в черни полиетиленови пликове.

Установено е, че пакетите съдържат пачки с украински банкноти, като общото количество недекларирана валута е в размер на 32 461 000 украински гривни с левова равностойност 1 623 050 лева. 

Агенция „Митници“

Третият случай е от 5 март , когато товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия за Ирак е селектиран за щателен митнически контрол, включително с рентгенова апаратура, при който са отбелязани зони с подозрителна плътност.

Агенция „Митници“

При последващата физическа проверка във въздуховода в товарния отсек на полуремаркето са открити еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на недекларираната валута е 179 200 евро с левова равностойност 350 484 лева.

По случаите са образувани разследвания под надзора на прокуратурата.