/ Агенция „Митници“
Митничари откриха недекларирана валута на стойност 219 795 лева при две проверки на товарни автомобили на МП "Капитан Андреево". Това съобщиха от "Агенция Митници".

При първия случай на 12 септември на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация на път от Белгия през България и Турция за Азербайджан. Превозното средство, управлявано от турски гражданин, е селектирано за проверка, при която в кутията за управление на хладилния агрегат на полуремаркето са открити еврови банкноти. Общото количество на недекларираната валута е 63 500 евро с левова равностойност 124 195 лева.

По случая е започнато разследване.

Агенция "Митници"

При втория случай недекларирана валута е открита и при друга проверка на товарен автомобил, който пристига на пункта на 5 септември. Шофьорът - турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Великобритания през България за Турция и заявява, че не пренася стоки с търговски характер, парични средства и валутни ценности. При извършената щателна митническа проверка инспекторите откриват в шофьорската кабина сак с лични вещи, между които е открит пакет с британски лири. Други осем пакета с британски и шотландски лири са открити в шкафа за лични вещи под леглото за почивка на водача. Общото количество на откритата недекларирана валута е 36 000 британски лири и 6000 шотландски лири с обща левова равностойност 95 600 лева.

На нарушителя е съставен акт по Валутния закон.