/ Агенция „Митници“, архив
Митничати откриха недекларирана валута за 163 073 лева на "Капитан Андреево" при проверка на два автобуса, излизащи от страната, съобщиха от Агенция "Митници".

На 14 септември на пункта пристига автобус с румънска регистрация. В превозното средство с шофьор - турски гражданин, пътували още втори шофьор и 12 пътници от Румъния през България за Турция.

При две проверки: Митничари откриха недекларирана валута на стойност 219 795 лв. (СНИМКА)

Всички те декларирали пред митническите служители, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митнически инспектор забелязал, че един от пътниците поставя на седалка в автобуса банкноти, като се опитвал да ги покрие с връхната си дреха.

Установено е, че това са парични средства, общо 30 000 евро, които са преброени в присъствието на мъжа - турски гражданин. В личните си обяснения той заявил, че парите са негови.

Контролните действия продължили с извършване на личен преглед на друг пътник от автобуса. По тялото му, увити около кръста, митническите служители откриват еврови банкноти и щатски долари. Мъжът - румънски гражданин, е укрил 20 000 евро и 10 000 щатски долара.

Откриха недекларирана валута за десетки хиляди под шофьорската седалка и в арматурното табло

Половин час преди това в друг автобус с 19 пътници, които също пътували от Румъния за Турция, е извършена щателна проверка, включително с рентгенова апаратура, при която не са констатирани нарушения.

Извършен е личен преглед на един от пътниците, който бил увил около кръста си полиетиленов плик, съдържащ 1200 банкноти в купюри по 20 евро- общо 24 000 евро.

Общото количество на задържаните пари е 74 000 евро и 10 000 щатски долара с левова равностойност 163 073 лева. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.