С тържествена заря завърши честването на Българската независимост
С тържествена заря завърши честването на Българската независимост / снимкa: Sofia Photo Agency

С тържествена заря проверка на площад „Цар Асен” пред историческия хълм Царевец ще завършат тържествата във Велико Търново по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на българската държава. Старата столица е център на честванията за вековния юбилей, които са организирани от Национален инициативен комитет под патронажа на президента Георги Първанов и под председателството на министър-председателя Сергей Станишев.

Военният ритуал започна в 19.30 часа. За да го наблюдават пред хълма Царевец се стекоха хиляди търновци и гости на града. Президентът Георги Първанов прие почетните роти и произнесе слово, в което подчерта, че обявяването на Независимостта във висша степен изразява приемствеността в развитието на българската държава, а по същество става дума за възраждане на държавата в нейната хилядолетна традиция. „Това невероятно по своята дързост събитие, идва да покаже, че българите имат волята и качествата да творят своето бъдеще сами. Дейците на Съединението и българската Независимост дават най-яркия пример за политическо лидерство”, каза още президентът.

На 22 септември 1908 година в църквата „Свети 40 мъченици" във Велико Търново цар Фердинанд прочита манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Няколко часа по-късно манифестът е прочетен повторно и на хълма Царевец от тогавашния министър-председател Александър Малинов пред целия политически елит на България и хиляди великотърновци.