Видео с кадри от граждански арест на нелегално преминали българската граница разбуни духовете в социалните мрежи и повдигна въпроса редно ли е подобни доброволни патрули да задържат хора.

Незаконното преминаване на граница от мигранти не е престъпление и не се преследва наказателно, каза пред Нова телевизия адвокатът Николай Хаджигенов. Практиката по отношение на бежанците, която датира още от Първата световна война, е една - лично волеизявление на човека, че е бежанец, обясни той и допълни, че сега трябва да се направи проверка дали тези хора са бежанци.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

Той допълни, че според европейската статистика много малък процент от тези хора се оказва, че не са бежанци и се екстрадират. По отношение на кадрите във видеоклипа адвокатът е на мнение, че става въпрос за арест с незаконно оръжие и със заплаха и принуда, тъй като никой доброволно не ляга на земята.

„Разказите как сам човек залавя с голи ръце 15-20 души са само хуморески. Задържането и слагането на тези свински опашки е престъпление, защото е незаконосъобразно", допълни Хаджигенов.

Според Боян Расате от Българския национален съюз трябва да се проследи защо се появява проблемът с гражданските арести. „На първо място това е фундаменталното схващане на демокрацията, че всички хора са равни и имат равни права. Последиците от това погрешно схващане дава своето отражение, а именно, че всеки глупак има право на мнение. Второто по-лошо мнение е, че мнението на всеки глупак е равнопоставено с това на хора, които са специалисти по национална сигурност", допълни той.

Борисов: Нехуманно отношение към нелегално преминали границата ще се преследва от закона

„Ако приемем, че България е една болница, която би трябвало да се управлява от квалифициран персонал, то България в един даден момент вече се е превърнала във ферма, в която управлението се е иззело от прасетата, санитарите и чистачите. Най-алчните прасета са все по-нагоре в пирамидата на управление. Как искате от прасета, които управляват тази болница, превърнали я във ферма, да дават адекватни решения на проблеми, свързани с националната сигурност", попита Расате.

Източник: Novanews.bg