Йоан Матев
Йоан Матев / БГНЕС
С разпит на свидетели и представяне на съдебни експертизи продължава наказателният процес срещу Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов, извършено в Борисовата градина.

Процесът срещу Йоан Матев продължава в СГС

Младежът бе намушкан с нож смъртоносно на 2 юни 2015 г., а процесът срещу Матев стартира по същество през месец април 2018 г.

За днешното съдебно заседание бяха призовани цели десет свидетели, от които се явиха само шестима, за да разкажат своята версия за случилото се. 

Списъкът с вещи лица пък се оказа огромен – по делото те са над 20 души, които трябва да изготвят различни по вид експертизи, които да подпомогнат Софийски градски съд в разкриването на обективната истина.

Нови разкрития по делото срещу Йоан Матев за убийството на Георги в Борисовата градина

На последното заседание през октомври по делото бяха разпитани друга петима свидетели, като двама от тях - Ерик Стоянов и Аюджеб Дома, бяха доведени принудително от съдебната охрана, за да дадат показания. Ключовият свидетел – Марсел, който е брат на Йоан Матев, се отказа да свидетелства още през 2018 г., имайки това право по закон. Именно той отведе разследващите до ножа, с който убийството е извършено.

Учителка на Йоан Матев: В часовете се говореше, че той е убиецът от Борисовата градина

На оръжието също са назначени експертизи, резултатите от които трябва да наведат разследващите в една или друга посока. От една от тях стана ясно, че върху острието са открити два вида косми – човешки и животински, но тепърва ще се установява техния произход.

Подсъдимият Йоан Матев продължава да бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и бе доведен в съдебната зала под конвой и с белезници. Въпреки че не е юрист, като негов защитник в процеса участва и майка му – Сребрина Гаджева.

Йоан Матев се разочаровал от правосъдната ни система, призна майка му

В началото на делото съдът допусна гражданските искове на родителите на убитото момче, които поискаха обезщетение в размер на 400 000 лева.
Ако Йоан Матев бъде признат за виновен, той може да получи присъда „лишаване от свобода“ за срок между 5 и 12 години, тъй като към момента на извършеното престъпление е бил непълнолетен. Към присъдата следва да бъде приспаднат и периодът, който той прекарва в ареста.