В 12 часа изтича ултиматумът, поставен от страна на Русия, за отмяна на решението на Министерския съвет за експулсирането на 70 руски дипломати.

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала в свое интервю пред БНТ.

Руското посолство към Петков: Очакваме на 1 юли МВнР на България да оттегли нотите

"Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решението", заяви Елеонора Митрофанова.

Посланик Митрофанова: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Министър-председателят в оставка Кирил Петков призова руската страна за оттегляне на предоставената нота с ултиматума. Той се позова на дългогодишните отношения между двете държави, които има как да продължат да се развиват и в бъдеще и обясни, че българските дипломати в Русия са 12 души, но в българското посолство у нас ще имат възможността да останат 43 служители. 

Решението за изгонване на руските дипломати бе обявено от премиера в оставка Кирил Петков. Той мотивира действията си с доклади от службите, Външно министерство и Съвета по сигурност. Те датират от май и юни. Имало и отделни информации още през март, обясни Петков. 

"Решението, което се случи вчера, не е мое", заяви категорично Петков. 

Заради обявеното решение за изгонване на 70 руски дипломати, от БСП заявиха, че стопират преговорите за съставяне на ново правителство с "Продължаваме Промяната". 
БНТ