/ БГНЕС
Външният министър Теодора Генчовска обясни, че не е подписвала нотата за изгонването на 70 руски дипломати.

 На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера".

"Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани с гриф "поверително" и се намират в деловодството на Народното събрание”, поясни Генчовска. 

Напрежението по оста България-Русия ескалира. Малко след 18:30 ч. днес от Министерския съвет (МС) разпространиха до медиите изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков по повод нота от страна на Руската федерация за това, че Москва обмисля прекратяване на дипломатическите отношения с България.

Впоследствие стана ясно, че посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота на Министерството на външните работи (МВнР). „С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12:00 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”, обясниха от МВнР в съобщение до медиите.

„В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълват оттам.

Министерството на външните работи своевременно e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия.

Така дойде и мигновена реакция от премиера в оставка Кирил Петков с искане нотата да бъде оттеглена: "Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план", посочва Петков, цитиран от пресцентъра на МС.

"Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", допълва той.

"Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота", посочва още Петков и допълва: "Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни".