Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати и служители. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за БНТ.

Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа утре, 1 юли.

Високо напрежение: Ултиматум от Москва, Петков с обръщение към руското посолство у нас


"Отговорът на Русия ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва и Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия. Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решение", заяви пред БНТ Митрофанова на въпрос как ще реагира в тази ситуация Русия.

"Искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...", допълни тя. 

Според нея няма никакви доказателства. 

"Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи... с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, тоест официалните представители на военното ведомство са изгонени", посочи още посланикът на Русия у нас. 

На въпрос дали тя не е преминала добрия тон и има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна "чиновник", посланик Митрофанова бе категорична: 

"А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот".

Посланик Митрофанова с първи коментар за изгонването на 70 руски дипломати (ВИДЕО)

Още вчера посланик Митрофанова окачестви като "безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход" решението на българското правителство да експулсира служители на руското посолство. В изявление за телевизия "Россия-24" каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването, но по думите й народът на България "помни историята и се грижи за паметниците".

Митрофанова каза тогава още, че посолството на Русия в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените, като уточни, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници. По думите й за известен период от време "ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата".

На страницата на Руското посолство у нас във Facebook беше качен и извънреден брифинг на посланик Митрофанова, в който тя обясни как и кога са й връчени вербални ноти. 

"Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "играта без правила". Действайки по такъв начин, не бива да се позовава върху Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата "страни", защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени", каза тя и допълни: "Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри."
БНТ