/ БГНЕС
Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че Европейската комисия в никакъв случай не иска да предоговаря по отношение на декарбонизацията. Това заяви той в отговор на въпрос на Теменужка Петкова от ГЕРБ на заседание в Комисията по енергетика.

Молдова се обърна към нас с искане на електроенергия, съобщи Росен Христов и добави, че в скоро време очаква това да се случи и от страна на Украйна, като отбеляза, че всичко това се дължи на войната.

Цената на газовия микс в България е смъкната, благодарение на задействането на проекта за интерконектора с Гърция, за което заслуга по думите на енергийния министър, има и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Росен Христов отбеляза, че когато е встъпил в длъжност като служебен министър на енергетиката проектът е бил в изостанал стадий, много далеч от пускане, но благодарение на усилията на служебното правителство той е получил Акт 16 и пускането му в експлоатация.

Докато ракети обстрелват украински градове: 7 милиона домове са на тъмно

За порядъка на 3 месеца резултатите са видими и те са в резултат от нашите действия, подчерта той.

Относно решението за батериите министър Христов каза, че Министерството на енергетиката няма информация за проведени анализи. Той допълни, че проектът има цел изграждането на множество центрове за съхранение на тези батерии, като става въпрос за огромно количество батерии, от порядъка на около 6 хил. контейнера. Няма анализи и технически проверки как това да бъде осъществено и няма никакви анализи за живота на тези батерии, който е между 7 и 10 години.

Регулираният пазар остава само за битовите потребители, за небитовите има други мерки, които на практика защитават всички потребители, уточни Христов.

Докато няма одобрение от ЕК за държавна помощ, компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила. Неговата препоръка е да се преразгледа това решение – първо, подходът към всички потребители да е еднакъв. Решението изключва мрежовите оператори, виждаме, че е необходимо и те да бъдат компенсирани, каза още енергийният министър.

Борисов: Благодарание на Петков България ще се превърне от износител във вносител на ток

Абсолютно всички пари, които събираме от свръхпечалбите в предприятията, влизат във Фонда за енергийна сигурност и се изплащат. Данните са прозрачни, така че е ясно къде отиват всички средства, обясни той.

Относно енергийната сигурност Росен Христов добави, че България неслучайно е износител и то от най-големите в Европа.

Всички около нас внасят от нас. Списъкът се очаква да расте. Ако затворим мощности, например при едно аварийно изключване, в зимния период, ние няма откъде да внесем, защото те всички внасят от нас. Анализите казват, че ние просто няма да имаме ток“, заяви той.

Енергийният министър посочи, че до края на година очаква програмата за соларните панели за домакинствата да заработи, като проектът съвсем скоро ще бъде публично представен и даден на обществено обсъждане.
БГНЕС