Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и това ще стане само след две години. Това са 40%, а зимно време 60%. От "Продължаваме промяната" /ПП/ не успяха да убедят комисията. А аз винаги съм бил за зелената сделка и това, че рано или късно въглищните централи ще изязат от употреба. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред депутатите от ПГ на партията. Повод за коментара му е днешният спор в парламента между депутати от ГЕРБ - СДС и „Продължаваме Промяната“ (ПП), които си отправиха взаимни обвинения в лъжа и въпроси кой е поел ангажимент за затваряне на голям процент от въглищните централи у нас.

Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и то само след 2 години. Това са 40 на сто, а зимно време - 60%. ПП не успяха да убедят комисията. А аз винаги съм бил за зелената сделка и това, че рано или късно въглищните централи ще изязат от употреба. През това време са се случили много неща  - ние сме инвестирали милиарди в сероочистки, каза Борисов. На Балканите липсва петрол, газ и ток и ние от износител ще се превърнем във вносител.

Напрежение в парламента: ГЕРБ и ПП се скараха за въглищните централи

Честито на българския бизнес, каза още той и добави: Ние сме обградени от държави нечленки на ЕС, за които това не важи. И от износители, ще станем вносители на ток.

"Когато говорим за плана за възстановяване, мачът е свирен. Днес стана безпощадно ясно. Това, което редовното правителство на Петков е договорило ще има трайни последици. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група", заяви Борисов.

"Мачът е свирен, това е приключено. Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., както е базовата, както пише в договора са над 2-3 хиляди мегавата. В най-добрият случай ще остане малката американска централа при тези сметки. Не можем да се сърдим на комисията, тя е водеща за зелената сделка. Една дума няма да чуете да кажа срещу комисията", каза още Бойко Борисов.

Според него "надали на президента Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката".

На констатацията дали това е пагубен ден за българската електронергия Борисов каза: Това е "заслужен ден за българските граждани" - "така навремето си дадоха четирите реактора, сега ще си дадат и ядрените централи без да имаме заместители като ядрена мощност".
БГНЕС