Ромска организация създава патрули за защита от отрядите на Расате
Ромска организация създава патрули за защита от отрядите на Расате / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ромска организация създава патрули за защита от отрядите на Расате
68432
Ромска организация създава патрули за защита от отрядите на Расате
  • Ромска организация създава патрули за защита от отрядите на Расате

Националният център за развитие на ромите в България създава ромски отряди за защита от гражданските патрули на Боян Расате. Това съобщават на сайта си от Центъра за развитие на ромите.

На заседание от 19 ноември е взето решение за учредяването на силовата „Организация на малцинствата за отбрана и насилие". За свой водач ромите искали да поканят известния ром Ташко Танов, който е треньор по джудо и самбо. Пред Дарик обаче Танов обясни, че името му е замесено без негово знание и съгласие и че не подкрепя създаването на организацията.

Идеята на Националния център за развитие на ромите в България е в новата силова организация да бъдат поканени роми от цялата страна - бивши командоси, военни и полицаи, а причина за създаването на отряда е напрежението в столицата след появата на гражданските патрули на националиста Боян Расате.

„Никой не ме е питал, не съм си давал съгласието пред никого и още повече аз се дистанцирам от такива противоречия. Определено не приветствам това, което се случва от страна на тези мними националисти, които вместо да покажат своя манталитет и принос за България и хората, са тръгнали да разделят хората", заяви за Дарик треньорът по джудо с над 1000 медала и експерт към Европейския форум на ромите и чергарите в Брюксел Ташко Танов от Монтана.

„Не желая да участвам в неща, които са противоречиви и относно българското законодателство", добави Танов.

Запитан дали има напрежение сред ромската общност във връзка със създадените патрули от Боян Расате, Ташко Танов отговори: „По принцип едва ли някой ще одобри нещо, което е против тях. Това, което е на етническа основа, аз не го приветствам, но не искам да пригласям на глупостите на някакви болни мозъци".

Очаква се отрядите да пазят ромските махали и при напрежение и инциденти да сигнализират в полицията. Командосите ще имат и униформи - черни дрехи и черна кърпа на главата с бял надпис "ОМОН".

В съобщението на Националния център се твърди още, че ромският лидер Петко Асенов е провел срещи с директора на СДВР - комисар Ивайло Спиридонов и със заместник главния прокурор Ася Петрова.

Пред Дарик от СДВР отрекоха информацията.