/ iStock/Getty Images
От Външното ни министерство обещаха рекорден брой изборни секции за българите в чужбина.

"Един нов рекорд, който ще бъде поставен, е, че ще има много по-голям брой секции. На изборите през април достигнахме един безпрецедентен брой от 464 секции, но с въведените промени в изборния кодекс, само автоматично отворените секции са вече 568. Очакваме те да достигнат до 800". Това обяви Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори”.

По думите му това ще има положителен ефект върху нашите сънародници в чужбина, защото "ще им даде възможност по-спокойно да гласуват и няма да има проблем и с опашките". 

Разкриват рекорден брой секции зад граница за предсрочните избори

Кондов изрази надежда, че по този начин ще бъдат облекчени условията, при които ще се гласува. "Създали сме необходимата организация, като нашата цел е да осигурим максимално честни и прозрачни избори", подчерта той.

Кондов поясни, че заявленията този път са по-малко от тези за изборите през април, но има още една седмица до крайния срок.

От ръководството на Работна група „Избори” в МВнР обясниха, че българите, които през юли ще са в Гърция, ще могат да гласуват в 29 секции. 

„В Северна Гърция ще има секции на всеки 20 минути една от друга по цялото крайбрежие”, каза Калин Анастасов, заместник-председател на РГ „Избори”.

По думите му ни очакват "безпрецедентни избори от гледна точка на обема на секции и броя на гласуващите".

"В Обединеното кралство се очаква сънародниците ни, живеещи там, да гласуват в почти над 130 секции За сравнение през април бяха 35", поясни Анастасов.

По думите му "високият брой на секциите не е в пряка релация с изявеното желание на нашите сънародници да гласуват - 37 000 подадени заявления.