/ Българско дружество за защита на птиците
Двойките царски орли у нас са вече 34. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Според специалистите това е рекорд за последните 20 години. Мониторингът на заетите територии, извършен от БДЗП, който приключи миналата седмица, окончателно потвърди броя им, посочват от дружеството.

Бракониери застреляха изключително рядка птица (ВИДЕО)

В момента 11 от всичките 34 двойки са в изкуствени гнезда - девет от които са поставени от БДЗП в рамките на проектите "Земя за царския орел" и "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата "Натура 2000" в България"; останалите две са поставени от Зелени Балкани. Така общо 32% от популацията на вида в страната заема изкуствени гнезда. Тези данни доказват, че това е една от най-ефективните мерки за опазване на царския орел, като тя е особено важна за младите и неопитни двойки, които пристъпват за пръв път към гнездене.

От организацията припомнят, че през март три нови двойки царски орли са били регистрирани от БДЗП в района на Сливен. Така районът се превръща във второто най-важно място за гнездене на царския орел в България след Сакар.

Освен с броя на заетите от двойки царски орли територии, 2020 г. е поставила рекорд и с броя на мътещите двойки - 26. За сравнение, през 2019 г. техният брой е бил 20.

Мониторингът на заетите гнездови територии на световнозастрашения вид се извършва от БДЗП в рамките на LIFE проекта "Земя за царския орел".

БТА