/ TheMayor.EU
Председателят на REGI и основателят на TheMayor.EU ще си сътрудничат в информирането на гражданите на ЕС
Председателят на комисията по регионално развитие (REGI) към Европейския парламент, Юнус Омарие, и основателят на Европейския портал за градове и граждани (TheMayor.EU), Боян Томов, обсъдиха в Брюксел възможностите за сътрудничество между двете организации.

Двамата изразиха готовността си да обединят усилия за подобряване на подхода към гражданите на ЕС при обясняването на работата на Съюза и по-специално за приноса му към регионалното и местно развитие. Те бяха категорични, че подчертаването на специалната роля, която играят кметовете, е жизненоважна и неразделна част от процеса.

Г-н Омарие и г-н Томов са единодушни, че Порталът TheMayor.EU е важен инструмент за насърчаване на регионалните и градските политики на ЕС, както и за представянето им на по-широка аудитория от европейски граждани, които говорят различни езици. Порталът вече има отличен опит в насърчаването на работата на общините и особено в разпространението на резултатите от подкрепата, която получават те от Европейския съюз.

Платформата има потенциала с подкрепата на европейските институции да достигне до всички граждани в ЕС и да се утвърди като устойчив инструмент за повишаване на осведомеността за подкрепата, която ЕС предоставя на местните администрации.

Комуникация на политиките на ЕС на местно ниво

Организирането на годишните награди „Кмета на Европа“ също беше обсъдено на срещата. Целта на тази инициатива е да насърчи трудната и обемна работа на кметовете на европейските градове, които са политиците и управляващите, най-близо до гражданите, и които разбират най-добре техните ежедневни предизвикателства.

Г-н Томов подчерта важната роля на кметовете за социалното и икономическото развитие на градовете и общините, както и значението на осигуряването на добра комуникация и обяснения на политиките, разработени в Брюксел, които влияят на местното ниво.

„Целта на платформата и наградите е да предоставят на данъкоплатците в ЕС обширна и интерактивна информация за това как се изразходват средствата на ЕС в техните градове. Наличието на качествена информация в дигиталната ера е от ключово значение и в борбата срещу фалшивите новини и дезинформация“, коментира създателят на Портала.

От своя срана Г-н Омарие представи своята визия, че европейските институции и по-специално Европейският парламент трябва да подкрепят подобни инициативи - тези, които повишават видимостта на ЕС като важен двигател и привърженик на местния напредък. По отношение на значението на сътрудничеството с ЕС той заяви, че „проектите, финансирани с фондовете на ЕС, никога не завършват някъде в Космоса. Те винаги се реализират в една или друга община. Следователно, борбата за по-силна политика на сближаване винаги е в полза на кметовете“.

И накрая, двамата са постигнали съгласие, че трябва да се създаде работна група, насочена към засилване на това сътрудничество. В него ще бъдат включени членовете на екипа на г-н Омарие, на отдела за комуникация на Европейския парламент (DG COMM), Комитета за регионално развитие (REGI) и представители на екипа на TheMayor.EU.