служебен кабинет НС полагане на клетва
служебен кабинет НС полагане на клетва / БГНЕС
Второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев се закле пред Народното събрание, след като държавният глава Румен Радев издаде указ по-рано същия ден и насрочи изборите за 27 октомври.

Държавният глава Румен Радев

„Вече имаме назначено правителство, имаме и дата за изборите. Политическата криза обаче, не е отминала. Тя ще намери своето разрешение едва когато Народното събрание успее да сформира устойчиво мнозинство и това мнозинство да излъчи ефективно редовно правителство“. Това каза държавния глава Румен Радев в кулоарите на парламента.

БГНЕС

„Въпреки риска от блокаж на държавата заради конституционните промени имаме назначено правителство, имаме и дата за изборите. Политическата криза обаче, не е отминала. Тя ще намери своето разрешение едва когато Народното събрание успее да сформира устойчиво мнозинство и това мнозинство да излъчи ефективно редовно правителство“. Това каза държавния глава Румен Радев в кулоарите на парламента.

„Когато избирателната активност е ниска, тогава честността на вота придобива огромна тежест. Затова бях категоричен и продължавам да настоявам борбата с купения вот да бъде издигната в приоритет“, каза още той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Не може да ме зарадва днешният ден. Това означава провал на политическата класа. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В този ред на мисли президентът Радев и служебният премиер Главчев заслужават поздравления за споделената отговорност за това правителство“, допълни Борисов.

БГНЕС

По думите му министрите в служебното правителство „са дадени“ от президента Румен Радев. „Част от селекцията на министрите е на Радев. Той се намеси, за да направи така, че да има честни избори и пое отговорността“, категоричен бе той.

„Посещението на колегата Костадин Костадинов в Москва изключва всякакъв вариант за бъдеща работа с „Възраждане“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Председателят на ДПС Делян Пеевски

Мистър Кеш наруши Конституцията. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски след полагането на клетва от страна на служебното правителство.

„Много ми е интересно да се провери как г-н Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка. Той на практика не е президент, щом е нарушил Конституцията“, каза Пеевски.

БГНЕС

По думите му, ако това бъде проверено и установено, той автоматично няма да бъде президент. „Ако съдът се произнесе, че президентът е нарушил Конституцията, то няма нужда от процедура по импийчмънт“, категоричен бе председателят на ДПС.

Кирил Петков от „Продължаваме Промяната“

Не е време за оправдания, време е да се обърнем към хората, защото хората могат да си вземат държавата обратно. Това коментира на влизане в парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

По повод смяната на министъра на вътрешните работи в новото служебно правителство Петков каза: „Смениха Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2“. Така че сега трябва да се обърнем обратно към хората, посочи той и добави, че ако хората не излязат за гласуват и не искат промяна, тя трудно може да се направи само с различни министри.

Кирил Петков
БГНЕС

Спомням си, че преди Мария Габриел да ни предложи Калин Стоянов, предложи Атанас Илков, отговори Кирил Петков на въпрос какво общо има с Делян Пеевски и Бойко Борисов кандидатът за служебен вътрешен министър. Те тогава дори са се доверявали повече на Атанас Илков, отколкото на Калин Стоянов, коментира още той.

Борислав Гуцанов, БСП

Надяваме се служебният кабинет да направи всичко възможно да имаме честни и почтени избори - нещо, което е най-важното за един служебен кабинет и това ще зависи най-много от министъра на вътрешните работи, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

Това, което е изключително важно за БСП, освен честността на вота, е безводието, изтъкна Борислав Гуцанов и посочи, че този служебен кабинет трябва да направи всичко възможно да се спре това по думите му "безумие", от което страдат над един милион българи цяло лято.

Борислав Гуцанов
БТА

На следващо място много показателно за този кабинет ще бъде как ще излъчи следващия български еврокомисар, смята Гуцанов. Според него съществува практика у нас българските власти да не излъчват най-доброто, което има страната, като възможност. Сега се надявам този кабинет да направи прозрачен избора за български еврокомисар. 22 държави вече са си ги номинирали, остават само пет, за жалост, ние сме една от тези пет държави, добави още Борислав Гуцанов.

ИТН

Станислав Балабанов от ИТН коментира, че освен да организира поредните предсрочни избори, сегашното служебно правителство трябва и да предложи новия български еврокомисар и срокът за това изтича в края на тази седмица. Ясно е, че служебният кабинет няма как да има широка парламентарна подкрепа в навечерието на предсрочните избори, затова трябва да подходи изключително държавнически по този казус, призова той.

Станислав Балабанов
БГНЕС

На въпрос дали ИТН има доверие във втория служебен кабинет "Главчев" и в новия министър на вътрешните работи да организират избори, Балабанов коментира, че с последните промени в Конституцията, Христо Иванов и Кирил Петков са подарили властта на такива като Бойко Борисов и Делян Пеевски. Вече по-нататък, дали се казва Калин Стоянов, дали се казва Илков, такава е Конституцията, ние трябва да се съобразяваме с нея, добави той. "Има такъв народ" в 51 парламент ще направи всичко възможно, за да поправи тези грешки и да поправи така Конституцията, за да може държавата най-после да се успокои и да спрем със спекулациите един път завинаги, защото в момента куклите на конци в изпълнителната власт са доста сериозни", заяви Балабанов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня