кораб Vera Su край Камен бряг
кораб Vera Su край Камен бряг / БТА
Започната е процедура по възстановяване на извършените разходи, като е сключено споразумение с адвокатска кантора, която да заведе застрахователен иск за събиране направените от България разходи. Tова каза министърът на транспорта Николай Събев в отговор за кораба "Вера Су", цитиран от БГНЕС.

Събев обясни, че разходите по изтегляне на "Вера Су " до момента са на обща стойност 2 млн. 897 хил. 685. 77лв.

„Пожарникар на годината“ стана един от ръководителите на евакуацията от „Вера Су“


Той коментира какви са причините за недпредприемане на незабавни мерки за извеждане на кораба. "Предвид обстоятелството при първоначалното засядане на кораба не е съществувала опасност за околната среда, задължението е на корабособственика. На такъв етап не е била наложителна намесата на държавните органи. Издадени са заповеди на директора дирекция "Морска администрация " - Варна и капитан на пристанището със задължителни разпореждания на корабособственика да предостави план за изтегляне на заседналия кораб, каза още министър Събев.

Държавата все още не може да осъществи контакт със застрахователя на „Вера Су”

По думите му поради непредставяне на адекватен план за изтегляне на кораба, със заповед на министъра на транспорта от 26 септември 2021 г. е разпоредено да се започнат незабавни действия по освобождаването на кораба.