/ БТА
До този момент нямаме контакт със застрахователя на "Вера Су", опитваме се да влезем във връзка. Това каза в кулоарите на парламента министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Плавателният съд заседна в скалите край местността "Яйлата" до Камен бряг миналата година.

Над 2 млн. лв. са разходите по спасителната операция за „Вера Су”

На 23 декември м.г. собственикът на "Вера Су" обяви, че напуска и снема отговорността си като такъв, посочи министърът. Към този момент, по думите му, разходите на българската държава за спасяването на кораба са около 2,5 млн.лв. по неокончателни данни.

Сега корабът е на сух док в "Терем" - Варна и са предприети всички мерки да остане в това състояние, за да не губи държавата повече пари, съобщи Събев.
Министерството на транспорта е наело адвокатска кантора, която трябва да влезе в преговори със застрахователната организация.

Николай Събев подчерта, че за вбъдеще е важно в Кодекса за търговското корабоплаване да бъде предвидена възможността, когато корабособственик изостави кораба си и той е в български териториални води, държавата да може да се разпореди /да го продаде или да бъде нарязан на скрап/.

Оставиха в ареста капитана на заседналия кораб край Камен бряг

Имало е вече разговори с транспортната комисия в парламента и е получено уверение бързо да бъде внесена поправка в кодекса, за да могат компетентните органи да се разпоредят. Според Събев състоянието на "Вера Су" е такова, че е по-добре да бъде нарязан.

В отговор на въпрос министърът обясни, че от момента, в който сме обявили, че искаме да преговаряме с авиокомпании за въздушна линия София-Скопие, вече има две оферти, които са достатъчно сериозни.
 
БТА