Следващата седмица тези разходи ще бъдат предявени към застрахователите
"До момента спасителната операция за кораба „Vera Su”, който заседна край Камен бряг на 20 септември, струва около 2 милиона лева" съобщи пред журналисти транспортният министър Христо Алексиев. Той уточни, че следващата седмица тези разходи ще бъдат предявени към застрахователите.

Отличиха шестима от участниците в спасителната операция на „Vera Su”

По думите му ние ще предявим иск и страната има готовност за това. "Корабът ще е една допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити", обясни министърът.

Алексиев каза, че корабът вече е собственост на държавата. Има да се изминат определени процедури и е възможно в един момент плавателният съд да бъде продаден, за да може държавата да си възстанови разходите.

Той съобщи още, че корабът е преместен в "Терем-КРЗ Флотски арсенал", за да може да бъде закърпен и поставен на кей. Причината за това е, че в момента той генерира допълнителни разходи за държавата по източването всеки ден на вода от него.

Каква ще е съдбата на кораба „Vera Su” (ВИДЕО)

Търговският кораб „Vera Su” с екипаж от девет души заседна край бреговете на Яйлата, докато плаваше под панамски флаг и превозваше торове. На 26 септември министър Алексиев разпореди компетентните държавни структури да започнат незабавни действия за освобождаване на плавателния съд. Корабът беше укрепен, а горивото - източено.

Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври, а в края на месеца беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба.
БТА