Корабът „Vera Su” беше преместен тази вечер с помощта на влекачи от кораборемонтния завод „Одесос” във флотския „Арсенал Терем” във Варна. 

През последните дни бяха отстранени видимите пробойни на плавателния съд, а в „Терем” се очаква корабът да бъде допълнително ремонтиран.

Още няма окончателно решение каква ще е съдбата му по-нататък.

След изтеглянето на „Vera Su“ продължава да се следи състоянието на морските води

Корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. 

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създаде координационна група. За ръководители на координационната група бяха определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функции на групата бяха определени да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено положение в района на Камен бряг. От община Каварна уточниха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви операции около кораба бяха спрени от лошото време.

„Яйлата“ отново е достъпна за туристи

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, освен необходимият минимум. След това започна и постепенното разтоварване на кораба, което бе забавено заради лошото време. 

Бяха арестувани капитанът и помощник-капитанът на кораба. 

На 26 октомври сагата приключи, след като "Vera Su" беше изтеглен от местността "Яйлата" до един от доковете на пристанище Варна. Акцията продължи 10 часа. Съдбата на кораба оттук нататък зависи от волята на собственика му.