След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за спасяването му, късно снощи корабът "Vera Su" беше изтеглен от местността "Яйлата".

Корабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност на 20 септември. Първият опит за претоварване на карбамида на 26 септември завърши с неуспех, след като част от количеството се изсипа в морето. С баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, в последните няколко дни втечненият карбамид бе изтеглен от товарното помещение на плавателния съд. Окръжната прокуратура в Добрич води разследване за инцидента с кораба. Капитанът и вторият помощник капитан са с постоянна мярка "задържане под стража". Двамата са привлечени към наказателна отговорност, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за значително увреждане на чужд имот.

Част от товара на „Vera Su“ е на съхранение във Фериботния комплекс край Варна

Акцията по изтеглянето на кораба е осъществена малко след полунощ с три влекача, а в момента се провлачва на буксир към пристанище Варна-Изток.

Очаква се бедственото положение в местността Яйлата да бъде отменено, съобщиха от община Каварна.

"След като се уверим, че всички служби, ангажирани в операцията, вече са напуснали района, ще отменя моята заповед", заяви за БТА кметът Елена Балтаджиева.

Алексиев: България няма нужда сама да си създава екокатастрофа

Корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. 

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създаде координационна група. За ръководители на координационната група бяха определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функции на групата бяха определени да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено положение в района на Камен бряг. От община Каварна уточниха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви операции около кораба бяха спрени от лошото време.

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, освен необходимият минимум. След това започна и постепенното разтоварване на кораба, което бе забавено заради лошото време. 

Бяха арестувани капитанът и помощник-капитанът на кораба.