Разглеждат предложенията за защитени училища
Разглеждат предложенията за защитени училища / netinfo

Предложенията за критерии и статут на защитените училища ще бъдат разгледани на заседание на парламентарната комисия по образование, съобщават от Коалиция за България в Пловдив, вносители на проекта. Освен тези предложения комисията ще обсъди и други промени в закона за народната просвета.

Пет са училищата в Пловдивска област, които трябва да приемат статут на „защитени”, според предложенията. Това са СОУ в град Лъки, ОУ в Клисура, училищата в селата Искра и Буково в община Първомай и училището в Наречен.

Защитените училища да получават държавна субсидия, се настоява в предложенията. За да получат статут на „защитени” те трябва да отговарят на няколко критерия, сред които са отдалеченост от следващото най-близко училище и брой ученици в класовете от основната образователна степен, които ще се наложи да пътуват до следващото най-близко училище.

Необходимостта от държавна субсидия за такива училища е продиктувана от ограничените средства, с които ще разполагат директорите при въвеждането на делегираните бюджети.