/ БГНЕС
Политически скандал в БСП - дни, след като ръководството на партията отказа свикването на Национален съвет, вътрешната опозиция се опита да го събере при това в отсъствие на Корнелия Нинова, посочва NOVA.

Националният съвет на БСП се опита да се събере без Нинова

От вътрешнопартийната опозиция на БСП днес поискаха свикването на Национален съвет и решение за обща позиция по предложенията на ГЕРБ за Велико народно събрание и нова Конституция. Бяха отправени и критики за това, че се правят опити изборът на нов председател да бъде опорочен. Последва извънредна пресконференция, на която от ръководството на БСП заявиха, че днешното събиране е било „опит за вътрешнопартиен преврат“ и допълниха, че всички усилия на партията ще бъдат насочени към прозрачност, честност и легитимност при избора на нов председател.

На влизане част от социалистите заявиха, че целта на днешното събиране е да се изготви позиция по предложенията на ГЕРБ за нова конституция и ВНС. На „Позитано” 20 обаче не дойде Корнелия Нинова.

Всеки, който бламира или отсъства, бламира БСП. Позиция на партия за тази авантюра на Борисов, за свикване на ВНС и нова конституция. Ако някой няма да се съобразява и ще нарушава устава, той няма място в редиците на ръководството. Това е тежко компрометиране на тясното ръководство, което е посочено от Нинова”, смята Красимир Янков.

Необяснимо е защо близо 3 месеца в ситуация, когато цялата страна ври и кипи, изпълнителното бюро отказва да свика парламента на БСП. И за това се налага националния съвет да се самоорганизира. България няма нужда от Велико народно събрание, Конституцията ни е добра”, категоричен бе Сергей Станишев.

Нинова: Няма да дадем подписи и гласове за нова Конституция

На „Позитано 20” се събраха 89 социалисти. 4-ма не достигнаха за взимане на легитимно решение. Но все пак беше излъчена официална позиция по повод политическата криза в страната.

Опитът за вътрешна революция срещу Нинова се случва на фона на пререканията в партията заради избора на нов лидер. Критиките тук са, че няма яснота на списъците с членове, които ще имат право да изберат председателя на БСП.

Кампанията вече е опорочена. Всеки член може да осъзнае, че не става дума за никакъв демократичен избор, а за една подмяна на демократични процедури и на смисъла на БСП”, обясни Валери Жаблянов.

Марешки: Имаме информация, че БСП ще подкрепи свикването на ВНС

Часове по-късно последва гневна реакция от официалното ръководство на партията:

„Те се събраха тук и направиха опит за вътрешно партиен преврат. Не е момент за Национален съвет, такова заседание ще има на 26 септември”.

Обвиненията стигнаха и по-далеч.

Очевидно няколкото подводници на ГЕРБ, които изплуваха днес на „Позитано 20”, са се опитали да увлекат тези другари в действия, които не са в интерес на БСП”, смята Румен Гечев.

Напрежение в структурите на БСП в Пазарджик заради Инициативен комитет на Нинова

През целия ден Корнелия Нинова публикуваше в социалните мрежи снимки от свои срещи във Варна.

Спорен се оказа и въпросът колко социалисти са дошли на „Позитано 20“.

Според Георги Свиленски те са били 86, а не 89 души.
nova.bg