Бойко Рашков
Бойко Рашков / БТА
Вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Бойко Рашков определи със своя заповед работна група, която да направи анализ на действащия Закон за движение по пътищата (ЗДвП), съобщиха от МВР.

Целта е да се направи цялостен преглед на нормативната база. В мотивите към заповедта е посочено, че в условията на сегашния ЗДвП не се постигат в цялост целите, заложени в Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България - 2021-2030 г. От МВР посочват още, че за да се намали броят на катастрофите и на пострадалите, е нужно да се продължат усилията за усъвършенстване на нормативната база, регламентираща правилата за движение по пътищата, задълженията и отговорностите на всички участници.

Специално внимание групата трябва да обърне и на отговорностите на всички институции по отношение на пътната безопасност и взаимодействието им. На базата на анализа ще бъдат изготвени конкретни предложения и препоръки, включително дали е необходим изцяло нов закон. Те ще бъдат подложени на широка дискусия с участието на експерти и представители на всички структури, ангажирани с проблемите на пътната безопасност, допълват от МВР.