Разработва се всеобхватна информационна система. Това коментира президентът Румен Радев относно мерките на служебното правителство за намаляването на цените.

Той заяви, че очаква предприетите от служебното правителство действия за щателни проверки за установяване на нелоялни търговски практики, за качеството на храните, за повече информация за ценообразуването ще доведат до нормализация и изсветляване на пазара.

Колко ще струва трапезата ни: Цените на кои основни храни скачат и кои поевтиняват

"Цялата събрана информация ще бъде предадена на Комисията за защита на конкуренцията, но за да имат ефект мерките трябва да имаме нещо, което до момента не е разработено в България", каза той.

Президентът подчерта, че трябва да имаме една всеобхватна информационна система, която да проследява храните и тяхното ценообразуване. "В момента служебното правителство работи усилено за такава система и нейното изграждане ще даде ефект. Очакваме я в най-скоро време", допълни Радев.

Президентът коментира и искането на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски страната ни да се извини за депортацията на евреи от Македония по време на Втората световна война. Радев обясни, че интересът на президента на РСМ към историята е похвален, но веднъж заявен, той трябва да се опира на историческата истина.

Пендаровски иска извинение от София за македонските евреи

"Политиците в нашата съседка все още дължат на собствените си граждани истината за тяхната собствена история. История, която е в десетилетна обвивка от манипулация и фалшификация. Истината за еврейския въпрос, истината за гоненията и репресиите над македонските българи в продължение на десетилетия", подчерта той.

"Бъдещето на Република Северна Македония изисква двустранните отношения с България да бъдат освободени от идеологемите на тоталитаризма, за да можем да имаме един истински пълноценен диалог и свързаност между нашите страни", каза президентът.