/ istockphoto.com
Очаква се електронната платформа за сравняване цените на основните хранителни продукти да бъде готова следващата седмица. Това съобщи пред журналисти заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той инспектира заедно с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец.  

"Съвсем скоро ще бъде готова платформата, която сме обещали, за да могат всички потребители и граждани да се информират, както за цените в България, така и за цените в чужбина", посочи Алексиев, след което уточни, че се очаква тя да бъде готова следващата седмица. 

Във връзка с цените на храните министърът информира, че до момента са извършени над 500 проверки. Ние сме задължени да защитим интереса на потребителите, всички граждани и уязвими слоеве на населението. Няма как да позволим прекомерни и необосновани печалби или нелоялни търговски практики, заяви Алексиев.

Той коментира, че има изкривявания в цените на основните хранителни продукти. Министърът бе категоричен, че в последните години общо не са правени толкова проверки, колкото в рамките на два месеца.

По думите му въз основа на резултатите от проверките са подготвени промени в нормативната база, като целта е процесът да бъде контролиран и да не се стига до нелоялни търговски практики, генериране на необосновани свръхпечалби и да се гарантира пълна защита на потребителя.  

"В момента текат проверки на Националната агенция за приходите. Разбира се, те отнемат малко повече време. С тях искаме да проследим дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят тези печалби навън", каза вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев. 

Относно резултатите от тях министърът каза, че ефектите, които наблюдават, са свързани със страшно много промоции на продуктите, чиито цени се следят. 
Десислава Антова/БТА