Гълъб Донев
Гълъб Донев / БТА
Днес ще бъде подписана заповед, с която се възлага на участниците на Координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол за образуването на цените на храни и предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Това заяви премиерът Гълъб Донев преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Поскъпването на цените на храните е болезнен за голяма част от хората. В резултат от усилията ни в последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики при образуването на цените. По отношение на спекулата, има предложени мерки за овладяване на цените, следващи пазарните принципи, относно прозрачността на ценообразуването, обясни още Донев.

Радев: Целта на въвеждане на еврото е българите да живеят по-добре

"Някои злоупотребиха и си приписаха заслуги за падане на цените или като използване на цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката", заяви той.

И припомни какво казва народът: "Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари".

Гълъб Донев: Ще предприемем мерки за овладяването на цените на храните


Не търсим война, а разговор с търговските вериги, уточни той. Напоследък наблюдавам движение на цени надолу, означени като "трайна промоция". Разчитам го като знак на промяна на ценообразуването на храните, посочи още министър-председателят.