Докато съм министър-председател, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно, с аргументите, които са основани на разумни факти, а не събуждат ирационални страхове. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев по време на откриването на конференцията „България по пътя на еврото“, която се провежда в Националния дворец на културата в София.

БГНЕС

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои, посочват организаторите от Министерството на финансите. 

Според премиера, за да се открият съмишленици, трябва да се представя позицията разбираемо и достъпно. Донев добави, че с конференцията се открива големият разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната.

Министър-председателят вярва, че присъединяването на България към най-развития икономически съюз в света и въвеждането като официална парична единица на втората платежна валута в света, ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите възможни кризи. Присъединяването ни към еврозоната ще ни даде допълнителна стабилност както във финансово-икономическо, така и в геополитическо отношение, допълни Гълъб Донев. 

България е член на Европейския съюз (ЕС) вече 16 години, а от 2020 г. е част и от Механизма ERM II, припомни премиерът. Той изтъкна, че през тези години страната ни спазва значителна част от изискванията за конвергенция, а по някои показатели дори е сред водещите страни в ЕС. С помощта на европейските си партньори България се адаптира към променящите се условия, така че сме успели да запазим високото равнище на заетост и историческо ниското ниво на безработица.

„Съхранихме стабилни своите публични финанси и насочихме мерки срещу инфлацията, породена от неочаквано високите цени на енергийните ресурси в световен план“, заяви Донев. Той е убеден, че постигането на дългосрочна устойчивост ще бъде улеснено, ако страната ни е член на еврозоната. 

Важно е да се спомене, че в изследвания в страните, които вече са въвели еврото, показват, че влизането в еврозоната не носи значителен ефект върху инфлацията, а основните рискове произтичат единствено по линия на нелоялни търговски практики, обърна внимание Гълъб Донев. Според него членството в еврозоната ще доведе до по-пряка съпоставимост и прозрачност на работните заплати. Напоследък се наблюдава позитивна тенденция към понижение на дългосрочно безработните. Това може да се интерпретира като показател за добра готовност на нашия пазар на труда, смята служебният премиер. 

Въпреки че България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г. , служебното правителство е твърде решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо.
 
Антоан Николов/БТА