/ БГНЕС
За България членството в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел. Нейното постигане трябва да бъде организирано по начин, по който нашата икономика да се впише най-добре в процесите на общия европейски пазар. Постигането на това членство е логичен заслужен завършек на процеса на нашата европейска интеграция.

Това заяви президентът Румен Радев по време на конференцията “България по пътя към еврото”.

Домбровскис: ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото

Радев каза, че погледнато в исторически, културен и географски план България винаги е била важна и неделима част от Европа. Той добави, че стокообменът и инвестициите в страната са с останалите страни-членки на ЕС.

“Ако продължаваме с тези темпове на обмен до 3 години този обмен ще надхвърли 20 млрд. евро”, отбеляза той.

Държавният глава отбеляза, че напоследък в България се внушава, че участието в еврозоната е въпрос на политическа воля. “Не е само на политическа воля. Членството в еврозоната е сложен и всеобхватен процес. Този процес иска всеобхватна работа, прозрачност и преди всичко много доверие”, подчерта Радев.

Той отбеляза, че разходите за най-неотложните човешки нужди у нас са най-големи. Радев е категоричен, че целта на въвеждане на еврото в страната е българите да живеят по-добре и икономиката ни да е по-конкурентоспособна.

Донев: Докато съм премиер, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно

Държавният глава призова партиите, на които им престои да се включат в предизборна кампания: “Не само политическо говорене, трябва да се мисли за реалните действия”.
БГНЕС