ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото. Благодаря на правителството за свършената работа. Знам, че пътят към въвеждането на еврото е дълъг и сложен път, но си заслужава. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис по време на конференцията “България по пътя към еврото”.
 

конференция еврото
БГНЕС

Домбровскис подчерта, че еврото е символ на стабилност. “За две десетилетия еврото е оказало огромна роля за стабилността на държавите, които са го въвели”, категоричен е той. Той добави, че колкото повече държави се присъединяват към еврозоната, толкова по-голямо влияние като валута има еврото.

Донев: Докато съм премиер, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно

“Знам, че не всеки в България е съгласен да замени лева с еврото”, отбеляза той. Домбровскис обясни, че всички държави, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да изпълнят критериите, например, като справяне с инфлацията, стабилност на валутния курс и др.

Виждаме България като държава, която може да изпълни тези критерии”, посочи той.
 

конференция еврото
БГНЕС

За България членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел, заяви от своя страна президентът Румен Радев. По думите му в исторически план България винаги е била важна и неделима част от Европа. "Така е и днес, защото страната ни е важна и неделима част от общото европейско и икономическо пространство", коментира държавният глава.

"Стокообменът, съвместните производства, инвестициите в България са в огромната си част със страни от Европейския съюз (ЕС) и то от еврозоната", изтъкна президентът Радев. Той даде за пример данните за стокообмена с Германия. "За миналата година страната ни има ръст от над 22 процента. Стокообменът вече надхвърли 12 млрд. евро - с голямо положително салдо за България. "Ако ние продължаваме с тези темпове на нарастване на стокообмена, а това е тенденция в последните години,  до 3 години този стокообмен ще надхвърли 20 млрд. евро", посочи Румен Радев.
 

конференция еврото
БГНЕС

"Българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещото си успешно функциониране в еврозоната", заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

Велкова обясни, че в обществото често се дискутира дали икономиката ни е готова за въвеждане на еврото. Тя коментира основните критерии за членство в ЕС и изпълнението им от България.

“Достигането на критерия за ценова стабилност е предизвикателство за страната ни поради ниското ниво на цените в сравнение със страните от ЕС и еврозоната”, посочи тя и добави, че това представлява затруднение, по което се работи.

Ключов форум „България по пътя към еврото“ ще се проведе в София

“За изпълнението на критерия дългосрочен лихвен процент, може да се каже, че в исторически план изпълнението на този критерий за конвергенция не е било проблем и се очаква в средносрочен план да продължи да го изпълнява”, категорична е тя.

По отношение на стабилността на валутния курс, Велкова коментира, че страната ни изпълнява този критерий. Тя подчерта, че предстои да започне масирана информационна кампания, която ще обясни на хората защо е важно да се въведе еврото и какви ще бъдат позитивите от това.

Служебният кабинет полага всички усилия за бързото влизане на България в Шенген, както и за бързо влизане на страната в Еврозоната. Това заяви Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. Той е категоричен, че българските граждани трябва да бъдат информирани за последиците от въвеждането на еврото. По думите му еврозоната носи стабилност, доверие и сигурност.

“Спекулациите, че бихме загубили суверенитет не ги приемам”, категоричен е той. “В геополитическите турбуленции, евроинтеграцията на страната е все по-важна”, подчерта служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Пеканов коментира, че въвеждането на еврото в България ще повиши инвестициите в страната и доходите на гражданите.

Всяка година забавяне води до негативни последици”, предупреди той и даде като пример загубата при превалутирането и високите лихви. “Всички пропуснати ползи биха били фактор страната ни да върви по-бързо напред”, отбеляза той.
БГНЕС/Антоан Николов, БТА