/ iStock/Getty Images
Конференция "България по пътя към еврото", организирана от Министерството на финансите, ще се състои днес в София.  

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на предстоящото въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои, се посочва в съобщението.

Ще участват президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев, министри, управителят на Българската народна банка Димитър Радев, изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор. 

Миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че България няма да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., защото страната ни изостава с приемането на необходимото законодателство и не отговаря на критерия за инфлация. 

След проведени разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, е взето решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм ERM II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията. Договорено е да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, каза министър Велкова.  

Ако се положат максимални усилия, България би могла да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година, заяви министър Велкова пред БНР на 19 февруари, като коментира, че има вероятност към юли тази година да успеем да покрием критерия за инфлация.  

Вчера изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, заяви, че България ще може да влезе в еврозоната, когато изпълни всички критерии от Маастрихт" и допълни, че единственият критерий, който не се изпълнява, е инфлацията. Възможната дата за присъединяване е 1 януари 2025 година, посочи още той.